Yuvam

Aracım

Katılım Araç Sigortaları ile aracımızın başına gelebilecek maddi zararları ve karıştığımız kazada karşı tarafa verebileceğimiz bedeni veya maddi zararları teminat altına alarak, ön görülemez harcamalara karşı kendimizi güvence altına almak elimizdedir.

Zorunlu Trafik Sigortası 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile düzenlenmiş, kazaya karışan karşı tarafın aracının, sürücü ve yolcuların giderlerini karşılamak üzere tasarlanmış ve tüm araç sahiplerinin yaptırmakla yükümlü oldukları bir poliçe türüdür. Başka bir deyişle trafiğe çıkmak isteyen tüm araç sahipleri için zorunlu bir sigortadır ve olası bir kazaya karışan diğer bireyler ve araçları için maddi ve bedeni hasar teminatıdır.

Katılım Zorunlu Trafik Sigorta poliçesi, bir kazaya karışmanız durumunda karşı taraftaki araca vereceğiniz maddi zararları ve 3. kişilerin sağlık giderlerini, yaralanma ve ölümden kaynaklanan tedavi ve diğer masrafları karşılamak için kullanılmaktadır. Bu sigorta türü, karşı tarafa maddi ve manevi güvence sağlayarak, herhangi bir kaza durumunda korunduğunuza dair içinizin rahat olmasını sağlar. Ayrıca trafik kazası sonucu karşı tarafa ait eşyalara verilen maddi zararlar ve kamu malına kasıtsız olarak verilen zararların tazmini de Zorunlu Trafik Sigortası poliçe kapsamındadır. Üstelik poliçenizin kapsamını araç bakımı, kaza sonrası taksi hizmetleri, yol yardım/çekici gibi ek hizmetleri de içerecek şekilde ek teminatlar ile genişletebilir ve bir kaza durumunda cebinize koruma ve destek sağlayabilirsiniz.

Zorunlu Trafik Sigortasının sadece kazaya karışan karşı tarafın uğradığı zarar ve masrafları karşıladığına vurgu yaptıktan sonra aklınıza şöyle bir soru gelecektir: Peki kendi aracıma verilen zararları karşılamak için ne yapmalıyım? Kendi aracınıza verilen maddi zararlara karşı cüzdanınızı güvence altına alacak çözüm Katılım Kasko Sigortası yaptırmak olacaktır. Kasko, araç sahibini çeşitli risklere karşı koruyan bir sigorta türüdür. Katılım Kasko Sigortası ile aracınızın kaza yapması, çalınması, yanması veya doğal afetler gibi durumlarda oluşabilecek zararları poiiçeniz dahilinde karşılayabilirsiniz. Aracınızın kaza sonucu uğrayabileceği hasarları, aracınızın veya parçalarının çalınması sonucu cebinizi yakacak masrafları, bir yangın sonucunda aracın zarar görmesine karşılık uğrayacağınız maddi kayıpları, deprem, sel, dolu gibi doğal afetler sonucunda meydana gelebilecek zararları ve hatta aracınızın üçüncü kişilerin kötü niyetli hareketleri sonucu uğradığı maddi zararları bu poliçe kapsamında karşılayabilirsiniz.

Şimdi Sigorka.com’un anlaşmalı olduğu Bereket Katılım Sigorta ve Türkiye Katılım Sigorta’nın ayrıcalıklı Katılım Zorunlu Trafik Sigorta ürünlerine ve ya Bereket Katılım Sigorta ve HDI Katılım Sigorta’nın Katılım Kasko Sigorta poliçelerine sahip olmak bir tık uzağınızda. Hemen tıklayın, teklifleri sıralayaın, karşılaştırın, size en uygununu satın alın.


Sağlık Sigortaları Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Katılım Sigortacılık Sistemi Nasıl İşler?

Geleneksel sigortacılıkta sigortalı ile sigortacı arasında karşılıklı sorumluluklar yükleyen bir akit söz konusudur. Sigortalı primini ödeyecek sigortacı da poliçe şartları çerçevesinde gerektiğinde tazminat ödeyecektir. Toplanan primler tazminatlara yetmez ise sigortacı zarar etmiş olmaktadır. Buna karşın toplanan primler ödenen tazminatlardan fazla ise sigortacının karıdır. Sigorta döneminde riziko gerçekleşmez ise sigortalının ödediği prim tamamen sigortacının olmaktadır. Katılım sistemin de ise geleneksel sigortaların aksine toplanan primler Katılım kuruluşunun sigortalılara vekaleten faizsizlik esasına uygun olarak işletmesi amacıyla bir fonda toplanmakta ve gerektiğinde sigortalıların birbirlerine bağış olarak alınmaktadır. Bu havuzda biriken meblağ Katılım kuruluşu tarafından faizsizlik esasına göre işletilmekte ve Katılım kuruluşunun vekalet ya da ortaklık gibi doğal haklarının dışındaki kar sigortalıların primlerinden oluşan havuza aktarılmaktadır. Bu havuz ayrıca sigortanın gereği olarak hasar gerçekleşmesi halinde mağdur olan poliçe sahibinin mağduriyetini gidermede kullanılmaktadır.

Katılım Anlaşması Ticari midir?

İsminden de anlaşılacağı üzere katılım, karşılıklı dayanışma esaslıdır. Bu sistemde sigortalıların kendi aralarındaki ilişki ortaklık, yardımlaşma ve dayanışmadır. Primleriyle oluşturdukları havuz, Katılım kuruluşunun işletmesi ile kar eder ise başlangıçta Katılım kuruluşuyla yaptıkları sözleşme hükümlerine uygun olarak karda ortaklıkları söz konudur. Sigortalılar ile Katılım kuruluşu arasındaki ilişki ise sigortalıların sigortadan arzu ettikleri bütün teminatları sağlamakla birlikte klasik sigortacı sigortalı ilişkisinden öte sigortalıların fonunu onlara vekaleten işleten vekil müvekkil ilişkisidir. Klasik sigortada ise ticari faaliyet esastır. Sigortacı topladığı primler ile ödediği tazminatlar arasındaki farkı kendisine kar olarak alır. Katılım sigortasında karşılıklı dayanışma esastır ve amaç kar değildir.

Katılım Fonu ile Sermayedarlar Fonu Arasındaki İlişki Nasıldır?

Katılım sisteminde katılım katılımcılarından (sigortalılar) toplanan fon ile sermayedarların hesapları arasında tam bir ayrım vardır. Katılım fonu Katılım kuruluşunun mülkiyetine geçmez. katılım fonu katılımcılarına vekaleten işletmesi ve sözleşmede belirlenen rizikoya maruz kalan katılımcılara tazminat ödemelerini organize etmesi amacıyla Katılım kuruluşuna emanet edilmiştir. Halbuki klasik sigortada bütün primler ile bu primlerden sağlanan karlar sermayedarlara aittir.

Ödenen Hasar Tutarları Katılım Havuzunu Aşarsa Ne Olur?

Katılım sisteminde katılımcıların ödediği katılım fonları ödenen tazminatları karşılamaz ise katılım fonunu yöneten katılım kuruluşu (vekil) katılımcıların oluşturduğu Katılım fonuna faizsiz borç (karz-ı hasen) verir. . Yani katılım sistemine katılımcıların ödediği fon toplam sigorta ödemelerini karşılayamaz ise Katılım Kuruluşu hiçbir faiz almadan katılım fonuna borç verir ve katılımcıların hak ettikleri tazminatları öder. Bu faizsiz borç fonun daha sonraki gelirlerinden tahsil edilir. Klasik sigortacılıkta ise şirketlerin topladıkları primler toplam tazminat ödemelerini karşılayamayacak duruma düşerse zarar şirkete aittir.

Katılım Sistemi Faiz İçeriyor mu?

Klasik sigortayla ilgili en önemli eleştirilerden biri söz konusu sigortacılık işleminin faiz içerdiğidir. Zira klasik sigorta şirketleri topladıkları primi neredeyse bütünüyle faizli işlemlerde değerlendirirler. Sigortalıya ödedikleri tazminatları da faizli işlemlerden kazandıkları fonlarla karşılarlar. Yine sigortacının sigortalıdan aldığı ve mülkiyetine geçirdiği prime mukabil riziko gerçekleşmesi halinde sigortalıya primden kat kat fazla tazminat ödemeyi garanti etmesi de kimi İslam alimlerince faizli işlem addedilmiştir.

Katılım sisteminde katılımcıların katkılarıyla oluşan fon faizsiz enstrümanlarda değerlendirilir. Bu bakımdan fonun karı faizden değil kar ya da kira gibi faiz dışı gelirlerden oluşur. Katılımcıya ödenen tazminatlar da bu fondan karşılandığından sigortalıya faiz ödemesi yapılmamış olur. Yine katılım sisteminde katılım Kuruluşu sigorta primi karşılığında sigortalıya tazminat ödemeyi garanti eden taraf değil katılımcıların ödedikleri katkı paylarından oluşan Katılım fonunu işleten vekildir. Dolayısıyla prim karşılığı ödenen tazminat arasındaki fark faiz olarak değerlendirilemez. Katılımcıların katılım kuruluşuna emanet ettikleri katkı payları ile rizikoya maruz kalan katılımcıya yaptıkları bağış niteliğindedir.

Katılım Sigortacılığında Fonlar Nerelerde Değerlendirilir?

Katılım sisteminde katılım kuruluşu toplanan fonu faizsiz işlemlerde değerlendirmek zorundadır. Fonun değerlendirileceği işlemin faizsiz olup olmadığına katılım kuruluşu bünyesinde bulunan danışma kurulu karar verir. Buna göre kuruluş, faiz yerine kar ve kira gibi gelirler elde etmek üzere faaliyette bulunur. Dolayısıyla katılımcıların katkı paylarıyla oluşan fon katılım bankalarının özel cari ve katılma hesaplarıyla, altın ve döviz alım satımı, kıymetli maden alım satımı, emtia alım satımı, katılım endeksine tabi hisse senetlerinin alım satımı, proje ortaklıkları, hazine ve özel sektör kira sertifikalarında değerlendirilebilir.